Tehnica "falsei alternative"

Posted by : Coko | joi, 11 februarie 2010 | Published in

Presupune inaintarea catre client a cel putin doua alternative, creeand astfel impresia ca el este cel care alege ce va face in continuare. De fapt, drumul pe care merge conduce la un rezultat cunoscut de noi, cei care aplicam aceasta metoda, cu mult inainte de inceperea discutiei.

Ca sa nu ma incurc prea mult in definitii si explicatii, consider ca e mai usor sa exemplific.

Urmaresc sa obtin o intalnire. In loc sa intreb "Cand considerati ca ne putem intalni/ imi puteti acorda 20 de minute pentru o intrevedere?" voi conduce discutia prin intrebari de tipul: "Cand ar fi mai bine sa ne intalnim, saptamana aceasta sau saptamana viitoare?". Ca o paranteza, experienta mi-a demonstrat ca marea majoritate a celor care de fapt nu vor sa se intalneasca cu mine vor alege alternativa mai indepartata. Indiferent de alegerea lui urmatoarele mele intrebari vor fi : "Preferati la inceput sau spre sfarsitul saptamanii?" -> "Aveti timp joi dupa-amiaza sau sa trec vineri dimineata?".  Il presez dar in acelasi timp ii ofer alternative.
Este metoda pe care o folosesc cel mai des, pentru ca s-a dovedit cea mai eficienta, chiar daca este oarecum intruziva si "obliga" persoana sa-ti acorde panala urma o intalnire chiar daca nici prin cap nu-i trecea sa o faca. Dar...sa nu fim mai catolici decat Papa, chiffre d'affaires impliquant la manipulation. ;)

Mai am in stoc doar doua culori disponibile pentru un produs. Vreau sa vand repede, de pe stoc. 
"Ce culoare considerati ca vi s-ar potrivi mai bine: verde sau albastru?" - Prefer sa nu folosesc metoda in acest caz, pentru ca exista riscul ca, ulterior achizitiei, clientul sa realizeze ca el voia de fapt negru. Daca se intampla asta, nu va mai cumpara a doua oara de la mine. Dar...bineinteles, exista si exceptii, cand pentru a "face targetul" sunt necesare si astfel de artificii altfel nerecomandate.

comentarii

  1. tequila_cu_varza said...

    Intr-adevar, in anumite situatii mai recurgi si la anumite "artificii" ;)

    17 februarie 2010 la 02:40

Leave a Response